uutisia

Kun musiikkijuhlilla tapahtuu, tieto löytyy täältä. Muista seurata meitä myös Facebookissa ja Twitterissä!

Iiro Rantala ja Jorma Hynninen tähdittävät Lemin musiikkijuhlia

30.11.2018

Lemin musiikkijuhlien kesän 2019 tähtinä esiintyvät muun muassa pianovelho Iiro Rantala ja baritoni Jorma Hynninen.

50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävän Hynnisen ura lähti lentoon ensimmäisten Lappeenrannan laulukilpailujen voitosta vuonna 1969. Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Tuulikki Närhinsalo on halunnut tuoda laulukilpailujen juhlavuotta näkyviin musiikkijuhlien kesän ohjelmassa muutenkin.

Festivaaliviikkoon mahtuu tuttuun tapaan musiikkia kaikenikäisille kuulijoille ja jokaiseen makuun ooppera-aarioista rokkiin ja kamarimusiikista etnoon. Vuoden 2019 teemana on Musiikissa soi kesä.

– Yksi kesän uutuuksista on Lapset estradilla -konsertti, jossa kuullaan hieman yli kymmenvuotiaita eteläkarjalaisia tai juuriltaan eteläkarjalaisia lahjakkuuksia, Närhinsalo kertoo.

Musiikkijuhlien ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan maaliskuussa, ja liput tulevat myyntiin perjantaina 8.3.

Lemin musiikkijuhlia vietetään 24.–28.7.2019

Lemin musiikkijuhlat hakee taiteellista johtajaa

15.10.2018

Lemin musiikkijuhlat on vuosittain järjestettävä korkeatasoinen laulumusiikkiin painottuva musiikkifestivaali, joka tarjoaa monipuolista ohjelmaa kaikenikäisile kuulijoille. Lemin musiikkijuhlat on Etelä-Karjalan pitkäaikaisin yhtäjaksoinen musiikkitapahtuma. Se järjestetään seuraavan kerran 24.–28.7.2019

Lemin musiikkijuhlille haetaan taiteellista johtajaa vastaamaan festvaalin ohjelmasuunnittelusta yhdessä festivaaliorganisaation kanssa. Valittavalta henkilöltä odotetaan monipuolista musiikkikentän tuntemusta ja näyttöjä taiteellisesta suunnittelusta. Tehtävän hoitamisessa on eduksi ymmärrys yhteisötyöstä sekä valmius suunnitella ohjelmiston kaari koko toimintakaudelle.

Taiteellisen johtajan tehtäväkausi alkaa 1.9.2019. Tehtävä on osa-aikainen ja kattaa vuosien 2020 ja 2021 festivaalien suunnittelun sekä mahdollisuuden vuoden jatko-optioon.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen ja palkkiotoiveineen pyydetään toimittamaan pe 30.11.2018 klo 16 mennessä sähköpostitse Lemin Musiikkiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanna Räsäselle osoitteeseen hanna.rasanen@leminmusiikkijuhlat.fi.

Lisätietoja Lemin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Jonna Imeläinen, jonna.imelainen@leminmusiikkijuhlat.fi.

Musiikkiyhdistyksen syyskokous 31.10.

Lemin Musiikkiyhdistyksen syyskokous järjestetään Lemin koulukeskuksessa 31.10. klo 17. Tervetuloa!

Laulua ja lämpöä kesän 2018 musiikkijuhlilla

30.7.2018

Lemin musiikkijuhlia vietettiin jo 35. kerran. Viikon aikaan yleisöä hemmoteltiin helteillä ja monipuolisella musiikkitarjonnalla. Festivaalin superpäiväksi muodostui lauantai. Laululavan ilmaistapahtumat, aamun torikarkelot ja iltapäivän Muumiperheen lauluretki -lastenkonsertti, keräsivät ennätyksellisen yleisön. Illan kirkkokonsertti Mozartin Requiem veti kirkon lähes täyteen. Lue lisää>>

Muumeja, jazzia ja iskelmää

16.7.2018

Lemin musiikkijuhlien ohjelmistossa on upeiden kirkko- ja viihdekonserttien lisäksi runsaasti maksuttomia musiikkitapahtumia. Tarjolla on musiikkia hyvin monenlaiseen makuun. Säräaterialle poikkeavan tai seudulla muuten seikkailevan kannattaa nyt käyttääkin tilaisuus hyväksi ja pistäytyä nauttimassa muutama sävel siinä sivussa. Lue lisää>>

Taskinen ja Iljin tarjoilevat tunteiden koko kirjon

9.7.2018

Lemin musiikkijuhlien tämän kesän lied-konsertista vastaavat nuoret lahjakkuudet. Perjantai-iltana 27.7. Lemin kirkossa kuullaan Lappeenrannassa syntynyttä ja Savitaipaleella varttunutta bassobaritoni Samuli Taskista ja pianisti Sanna Iljiniä. Lue lisää>>

Vaskien sointi värittää tutut virret

2.7.2018

Lemi on tunnettu virsilauluperinteestään, ja tänä kesänä Lemin musiikkijuhlilla kunnioitetaan tuota perinnettä torstai-illan virsikonsertilla. Konsertin huippusolisteja, sopraano Mari Paloa ja bassobaritoni Jouni Kokoraa, säestää Lohjan kaupunginorkesterin vaskiseitsikko Martina Simolan johdolla. Lue lisää>>

Viihdesuosikit jazztaitureiden käsittelyssä

25.6.2018

Lemin musiikkijuhlien päätöskonsertissa sunnuntaina 29. heinäkuuta yleisölle tarjotaan monipuolinen valikoima tuttuja kappaleita jazz-henkisinä sovituksina. Seitsemänhenkisen bändin keulakuvana ja solistina kuullaan SuomiLOVEsta ja Sunrise Avenuesta tunnettua musiikin monitaituri Osmo Ikosta. Rytmistä huolehtii Lappeenrannasta lähtöisin oleva rumpali Tomi Salesvuo. Lue Lisää >>

Lemin musiikkijuhlilla nautitaan kuorolaulusta ja virsistä

12.3.2018

Lemin musiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna 35. kerran. Juhlat käynnistyvät keskiviikkona 25.7. Laululavan avajaistapahtumalla, jossa esiintyvät Lappeenrannan Naislaulajat johtajanaan Kirsi Äikäs sekä Lemin Laulumiehet Jonna Imeläisen johdolla. Lisäksi ohjelmassa on mm. yhteislaulua.

Torstaina jatketaan ilmaiskonsertilla Vanamokodissa. Torstai-iltana kirkossa juhlitaan lemiläistä virsilauluperinnettä virsikonsertilla. Kauniit tutut virret soivat uudelleen sovitettuina, ja tähtinä kuullaan sopraano Mari Paloa ja bassobaritoni Jouni Kokoraa. Säestyksestä vastaa Lohjan vaskiseitsikko Martina Simolan johdolla.

Perjantaina saadaan nauttia liedistä. Lappeenrantalaissyntyinen bassobaritoni Samuli Taskinen ja pianisti Sanna Iljin esittävät Toivo Kuulan ja Modest Mussorsgkyn sävelmiä.

Lauantaiaamuna karkeloidaan tuttuun tapaan, mutta uudessa paikassa, kun perinteiset torikarkelot vietetään Laululavalla. Iltapäivällä lavalla jatkavat Eija Ahvo, Soili Perkiö ja Markus Bäckman, jotka vievät musiikkijuhlien nuorimman yleisön Muumiperheen huviretkelle. Illalla kirkossa saadaan kuulla iki-ihana Mozartin Requiem, jonka solisteina laulavat Mari Palo, Niina Keitel, Jussi Myllys ja Markus Suihkonen. Kuoro-osuuksista vastaa Dominante-kuoro. Konsertin johtaa Seppo Murto.

Musiikkijuhlien päätöspäivä sunnuntai aloitetaan tuttuun tapaan musiikillisella jumalanpalveluksella kirkossa, ja festivaali huipentuu svengaavaan viihdekonserttiin koulukeskuksessa. SuomiLOVEstakin tuttu Osmo Ikonen on sovittanut jazz-versioita tutuista pop-hiteistä sekä vanhemmista klassikoista. Osmo Ikonen Swings -bändissä soittavat Ikosen lisäksi rumpali Tomi Salesvuo, basisti Ville Herrala, trumpetisti Jukka Eskola, pasunisti Antti Rissanen, pianisti Ilmari Aitoaho ja saksofonisti Aleksi Ahoniemi.

Lemin musiikkijuhlat järjestetään 25.–29.7. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 14. maaliskuuta. Lippuja juhlille voi ostaa ennakkoon Ticketmasterilta, Lemin Osuuspankista ja Lemin kesätorilta.

Tuulikki Närhinsalo Lemin musiikkijuhlien suojelijaksi

5.3.2018

Lemin musiikkijuhlilla on ilo saada kesän 2018 festivaalin suojelijaksi musiikin todellinen monitoiminainen, Tuulikki Närhinsalo. Närhinsalon pitkään ja monipuoliseen uraan on mahtunut tehtäviä mm. pianonsoitonopettajana, rehtorina, kuoronjohtajana ja kansallisoopperan taiteellisena suunnittelupäällikkönä. Laulumusiikin ystävät muistavat hänet erityisesti Lappeenrannan laulukilpailujen pitkäaikaisena toiminnanjohtajana.

”Kaksikymmentä vuotta tulin eläneeksi ja työskennelleeksi Lappeenrannassa, joten minulla on luonnollisesti edelleenkin vahva tunneside alueeseen ja ennen kaikkea sen kulttuurielämään. Olen iloinen kutsusta tulla Lemin musiikkijuhlien suojelijaksi”, Närhinsalo kirjoittaa Lemin Musiikkiyhdistykselle osoittamassaan kirjeessä.

Lemin musiikkijuhlia vietetään 25.–29.7.2018. Ohjelmisto julkistetaan 12. maaliskuuta.

Lemin musiikkijuhlille uudet vetäjät

1.1.2018

Uusi vuosi tuo tullessaan uusia tuulia Lemin musiikkijuhlille. Festivaalin toiminnanjohtajaksi on valittu MuM, sopraano ja Lemin seurakunnan kanttori Jonna Imeläinen. Vetovastuu vaihtuu myös juhlien järjestäjänä toimivan Lemin Musiikkiyhdistyksen hallituksessa, kun sen uutena puheenjohtajana aloittaa Hanna Räsänen. Tehtävässä aiemmin toiminut Eeva Arvela luopuu puheenjohtajuudesta muiden kiireiden vuoksi.

Lemin musiikkijuhlilla on pitkät perinteet ja vakiintunut asema Etelä-Karjalan kulttuurikesässä. Ensi kesänä festivaali järjestetään jo 35. kerran. Imeläinen ja Räsänen tulevat osaltaan jatkamaan näitä perinteitä. Samalla he haluavat houkutella juhlille uusia kävijöitä. Etenkin nuorison saaminen mukaan entistä enemmän ja toisaalta lemiläisen virsilauluperinteen hyödyntäminen ovat toiveissa ja suunnitelmissa.

Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jatkaa mezzosopraano Niina Keitel. Kesän juhlien suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Luvassa on jälleen runsas kattaus kotimaisen klassisen musiikin huippunimiä. Ohjelmisto julkistetaan maaliskuussa.

Lemin musiikkijuhlia vietetään 26.–29.7.2018.

Lemillä juhlittiin laulua ja Laululavaa

31.7.2017

Lemin musiikkijuhlat huipentuivat sunnuntaina 30.7. koulukeskuksessa, jossa lauluyhtye Rajattoman konsertti veti salin täyteen kuulijoita. Yhtye juhlisti konsertissaan sekä 20-vuotista
uraansa että Suomen itsenäisyyden sataa vuotta.

Suomea juhlittiin Lemin musiikkijuhlilla myös vihkimällä käyttöön Lemin laululava, joka rakennettiin sata vuotta sitten samalla paikalla seisseen lavan mallin mukaiseksi. Lavan avajaiset keräsivät paikalle noin 600-päisen yleisön.

– Laululava osoittautui kahdessa konsertissa akustiikaltaan onnistuneeksi. Lauantain lastenkonsertissa sai myös sen sijainti urheilukentän laidassa kiitosta: paikalle oli helppo tulla ja nuorella yleisöllä oli tilaa liikkua ja temmeltää, vs. toiminnanjohtaja Kaija Lankia toteaa.

Torstai-llan kirkkokonsertissa kuultu Verdin Requiem sai yleisöltä paljon kiitosta. Teoksesta esitettiin urkuri Ilpo Laspaksen oma sovitus uruille ja neljälle solistille. Kvartettina lauloivat sopraano Miina-Liisa Värelä, mezzosopraano Niina Keitel, tenori Jussi Myllys ja basso Petri Lindroos.

Perjantaina kirkossa esiintyivät duo Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila, ja lauantain yleisöä hemmoteltiin mezzosopraano Tuija Knihtilän ja pianisti Jukka Nykäsen liedkonsertilla. Maksullisten konserttien lisäksi viikkoon mahtui Laululavan ohjelman lisäksi useita muitakin ilmaistapahtumia.

Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niina Keitel on erittäin tyytyväinen kuluneeseen viikkoon:

– Olo on kiitollinen. Lemillä on aivan erityinen henki, ja vuosi vuoden jälkeen saan yllättyä siitä, kuinka tänne tulevat taiteilijat lähtevät tunnelmaan mukaan. Se tekee konserteista ainutlaatuisia.
Vuoden 2017 musiikkijuhlien yleisömääräksi on arvioitu noin 3100 henkeä, joista maksullisiin konsertteihin osallistui 1140 henkeä.

Seuraavan kerran Lemin musiikkijuhlat järjestetään 26.–29.7.2018.

Tunnelmointia kesäillassa harmonikalla ja pianolla

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila (Kuva: Kimmo Tähtinen)

Lemin musiikkijuhlien perjantai-illassa nautitaan kansanmusiikista. Illan taiteilijoina kuullaan harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja pianisti Timo Alakotilan duoa.

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila tutustuivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla vuonna 1991. Kalaniemi teki lopputyötään, ja pyysi Alakotilaa soittamaan kanssaan. ”Olin kuullut Timoa, ja ajatellut että onpa ihana muusikko – halusin tehdä töitä hänen kanssaan.” Siitä alkoi yhteistyö, joka on jatkunut nyt jo yli 25 vuotta. ”Ollaan soitettu enemmän ja vähemmän yhdessä läpi vuosien. Duotyöskentely on meille molemmille sellainen tärkeä henkireikä, kun omat proggikset vetävät meitä muuten milloin mihinkin suuntaan”, Kalaniemi kertoo.

Duon musiikillinen paletti on laaja. Kalaniemi sanoo, etteivät he ole halunneetkaan sitä erityisemmin rajata: ”Me soitamme sitä musiikkia, mistä pidämme. Musiikkia kaikilla mausteilla!” Ohjelmiston runkona on suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia, seassa omia sävellyksiä ja improvisaatiota. Tyyli vaihtelee lyyrisista ja kauniista, miltei meditatiivisista kappaleista räiskyvämpiin.
Lemillä duo esiintyy kirkossa, ja Kalaniemi kertoo, että kappaleet on valittu ympäristöön sopiviksi: ”Keskitytään sellaisiin kesäiltaan sopiviin, tunnelmallisiin sävellyksiin.” Mukana on kauniita menuetteja, joita soitetaan paljon esimerkiksi häissä, ja muutama laulukin. Klassikoista kuullaan ainakin Konsta Jylhän Vaiennut viulu. ”Se on mahdottoman ihana kappale!” Kalaniemi huokaa.

Lemin-konsertista Kalaniemi toivoo kuulijoilleen ennenkaikkea rentouttavaa ja rauhoittavaa kokemusta: ”Ajatus on, että konserttiin voi tulla ja laittaa vaikka silmät kiinni – olla vain ja nauttia.”

Lemillä Maria Kalaniemi ei ole aiemmin käynyt, mutta Lemin musiikkijuhlista hän kyllä on kuullut. Niillä vierailuaan hän odottaa mielenkiinnolla: ”Aina on kiva tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Se oikeastaan muusikon ammatissa parasta onkin.”

Kansanmusiikkikonsertti Kuujärvi Lemin kirkossa perjantaina 28.7. kello 19

Lied lämmittää Lemillä

Lemin musiikkijuhlaviikolla kannattaa saunan lämmitys jättää suosiolla sunnuntaille, sillä lauantai-illan rentoutumiseen on tarjolla erilainen resepti. Lemin kirkossa kuullaan mezzosopraano Tuija Knihtilää ja pianisti Jukka Nykästä tunteikkaassa liedkonsertissa

Jukka Nykänen on Lemin raitilla jo tuttu näky. Tänä kesänä hän esiintyy musiikkijuhlilla viidettä kertaa. Lemille pianistin houkuttelee kerta toisensa jälkeen tunnelma. Tuttuihin kuvioihin on helppo palata isommilta lavoilta. Musiikkijuhlien talkooporukka on tullut vuosien varrella tutuksi, ja pienellä kylällä kaikki on lähellä. ”Ihmiset ovat kauhean välittömiä ja puheliaita, ja ylpeitä perinteistään. Perinteikkyys ja karjalaisuus huokuu Lemillä kaikesta”, Nykänen luonnehtii. Avoimuus näkyy myös siinä, miten lemiläisyleisö suhtautuu musiikkiin, minkä vuoksi heille on Nykäsen mielestä aina mukava esiintyä.

Tuija Knihtilän kanssa Nykänen on tehnyt yhteistyötä pariin otteeseen, viimeksi noin vuosi sitten. Nykänen kuvailee Knihtilää kuplivaksi ja iloiseksi ihmiseksi, jossa yhdistyvät kunnianhimoinen ote työhön ja maanläheinen, hauska persoona. ”Tuijan ääni ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Kun kemiat toimivat, yhteistyö laulajan ja pianistin välillä on nautintoa.” Siksi Nykäsen ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, kun Knihtilä pyysi häntä säestäjäkseen Lemin liedkonserttiin.

Illan ohjelmassa on muun muassa Brahmsin vahvoja, saksalaissävyisiä Mustalaislauluja, joissa Knihtilän tumma mezzosopraano pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Niiden vasapainona on luvassa Ravelin Mallarmén runoihin tekemiä värikkäitä ja soljuvia sävellyksiä, jotka Nykänen nimeää illan suosikeikseen. Lisäksi kuullaan Resphigin sävellys Percy Bysshe Shelleyn dramaattisesta goottilaisrunosta, jonka italiankielisen version Il tramonto on kirjoittanut Roberto Ascoli, sekä Mahlerin Friedrich Rükertin runoihin säveltämä laulusarja.

Laulumusiikin ystäville on luvassa tunnelmallinen konsertti täynnä vahvoja tunteita ja tulkintaa. ”Tuija on upeaääninen, kansaivälisen tason laulaja, jota kannattaa tulla kuuntelemaan”, Jukka Nykänen kehuu. Ja kuulemisen arvoinen on ilman muuta myös pianon ääreen istuva Nykänen itse.

Nykästä Lemille houkuttelevat toki muutkin kuin musiikilliset arvot: ”Särää täytyy tottakai tulla myös syömään.”

Liedkonsertti Liedin lämmössä Lemin kirkossa lauantaina 29.7. kello 19

Lemin musiikkijuhlat alkavat Chydeniuksella ja päättyvät Chydeniukseen

Jussi Chydenius

Lemin uuden laululavan avajaisia vietetään keskiviikkona 26. heinäkuuta. Avajaisissa kuullaan Jussi Chydeniuksen varta vasten tilaisuuteen säveltämä teos Laulu ja elämä. Laulun sanat ovat Uuno Kailaksen runosta vuodelta 1931. Kantaesityksestä vastaa korkean tason kvartetti: Tuija Knihtilä, Niina Keitel, Jussi Myllys ja Jouni Kokora.

”Laulussani pyrin samaan aikaan pienimuotoiseen herkkyyteen ja suureen, ajattomaan ilmaisuun, joka korostaisi Kailaan runon sanomaa: laulua on kuultavissa niin maassa, meressä kuin ilmassakin, se pitää vain voida kuulla, olla avoinna”, Chydenius pohtii. Lemille säveltäjä kertoo halunneensa tuoda silti ennekaikkea juhlavan ja riemukkaan teoksen: ”Valitsin lauluni sävellajiksi D-duurin – se on mielestäni kaikista sävellajeista positiivisin!”

Laululavan avajaisten ohjelmaan kuuluu myös musiikkiesitys, jossa juhlien taiteellinen johtaja, mezzosopraano Niina Keitel laulaa kaikkien lavan rahoitukseen ja talkootöihin osallistuneiden nimet. Lemin musiikkiyhdistyksen alulle panemassa hankkeessa onkin ollut mukana suuri joukko
säätiöitä, yrityksiä, yhdistyksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä – lava on kaikkien näiden tahojen yhteinen saavutus.

Uusi laululava on rakennettu sata vuotta sitten samalla paikalla seisseen lavan mallin mukaiseksi. Uuden vuosituhannen tarpeisiin on varauduttu kuitenkin puukuoren alla olevalla vankalla metallirungolla ja lavalle hankitulla sähköliittymällä, joka mahdollistaa myös valaistuksen ja äänentoiston, kun sellaisia tarvitaan.

Lemin musiikkijuhlat käynnistyvät toden teolla lavan avajaisia seuraavana päivänä eli torstaina. Avajaiskonsertissa Lemin kirkossa kuullaan Verdin Requiem. Jussi Chydenius palaa estradille juhlien päätöspäivänä sunnuntaina, jolloin Lemin koulukeskuksen viihdekonsertissa esiintyy 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä lauluyhtye Rajaton.

Avajaisjuhla Lemin laululavalla keskiviikkona 26.7. kello 18, vapaa pääsy.

Musiikkijuhlille tukea Etelä-Karjalan kulttuurirahastolta

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto on myöntänyt Lemin musiikkijuhlille 10 000 euron apurahan kesän 2017 juhlien järjestämiseen.

Etelä-Karjalan rahasto myöntää apurahoja eteläkarjalaisille tieteen- ja taiteenharjoittajille sekä Etelä-Karjalassa suoritettavaa tai siihen kohdistuvaa tieteellistä tai taiteellista työtä varten.

Imatran teatterissa järjestetyssä tilaisuudessa Lemin musiikkijuhlien apurahaa vastaanottamassa musiikkiyhdistyksen ja Lemin kunnan edustajina Eeva Arvela (vas.), Juha Junnonen, Kati Buuri, Eija Sinkko, Pirjo Nykänen ja Jussi Stoor.