uutisia

Seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä!

Tunnelmointia kesäillassa harmonikalla ja pianolla

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila (Kuva: Kimmo Tähtinen)

Lemin musiikkijuhlien perjantai-illassa nautitaan kansanmusiikista. Illan taiteilijoina kuullaan harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja pianisti Timo Alakotilan duoa.

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila tutustuivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla vuonna 1991. Kalaniemi teki lopputyötään, ja pyysi Alakotilaa soittamaan kanssaan. ”Olin kuullut Timoa, ja ajatellut että onpa ihana muusikko – halusin tehdä töitä hänen kanssaan.” Siitä alkoi yhteistyö, joka on jatkunut nyt jo yli 25 vuotta. ”Ollaan soitettu enemmän ja vähemmän yhdessä läpi vuosien. Duotyöskentely on meille molemmille sellainen tärkeä henkireikä, kun omat proggikset vetävät meitä muuten milloin mihinkin suuntaan”, Kalaniemi kertoo.

Duon musiikillinen paletti on laaja. Kalaniemi sanoo, etteivät he ole halunneetkaan sitä erityisemmin rajata: ”Me soitamme sitä musiikkia, mistä pidämme. Musiikkia kaikilla mausteilla!” Ohjelmiston runkona on suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia, seassa omia sävellyksiä ja improvisaatiota. Tyyli vaihtelee lyyrisista ja kauniista, miltei meditatiivisista kappaleista räiskyvämpiin.
Lemillä duo esiintyy kirkossa, ja Kalaniemi kertoo, että kappaleet on valittu ympäristöön sopiviksi: ”Keskitytään sellaisiin kesäiltaan sopiviin, tunnelmallisiin sävellyksiin.” Mukana on kauniita menuetteja, joita soitetaan paljon esimerkiksi häissä, ja muutama laulukin. Klassikoista kuullaan ainakin Konsta Jylhän Vaiennut viulu. ”Se on mahdottoman ihana kappale!” Kalaniemi huokaa.

Lemin-konsertista Kalaniemi toivoo kuulijoilleen ennenkaikkea rentouttavaa ja rauhoittavaa kokemusta: ”Ajatus on, että konserttiin voi tulla ja laittaa vaikka silmät kiinni – olla vain ja nauttia.”

Lemillä Maria Kalaniemi ei ole aiemmin käynyt, mutta Lemin musiikkijuhlista hän kyllä on kuullut. Niillä vierailuaan hän odottaa mielenkiinnolla: ”Aina on kiva tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Se oikeastaan muusikon ammatissa parasta onkin.”

Kansanmusiikkikonsertti Kuujärvi Lemin kirkossa perjantaina 28.7. kello 19

Lied lämmittää Lemillä

Lemin musiikkijuhlaviikolla kannattaa saunan lämmitys jättää suosiolla sunnuntaille, sillä lauantai-illan rentoutumiseen on tarjolla erilainen resepti. Lemin kirkossa kuullaan mezzosopraano Tuija Knihtilää ja pianisti Jukka Nykästä tunteikkaassa liedkonsertissa

Jukka Nykänen on Lemin raitilla jo tuttu näky. Tänä kesänä hän esiintyy musiikkijuhlilla viidettä kertaa. Lemille pianistin houkuttelee kerta toisensa jälkeen tunnelma. Tuttuihin kuvioihin on helppo palata isommilta lavoilta. Musiikkijuhlien talkooporukka on tullut vuosien varrella tutuksi, ja pienellä kylällä kaikki on lähellä. ”Ihmiset ovat kauhean välittömiä ja puheliaita, ja ylpeitä perinteistään. Perinteikkyys ja karjalaisuus huokuu Lemillä kaikesta”, Nykänen luonnehtii. Avoimuus näkyy myös siinä, miten lemiläisyleisö suhtautuu musiikkiin, minkä vuoksi heille on Nykäsen mielestä aina mukava esiintyä.

Tuija Knihtilän kanssa Nykänen on tehnyt yhteistyötä pariin otteeseen, viimeksi noin vuosi sitten. Nykänen kuvailee Knihtilää kuplivaksi ja iloiseksi ihmiseksi, jossa yhdistyvät kunnianhimoinen ote työhön ja maanläheinen, hauska persoona. ”Tuijan ääni ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Kun kemiat toimivat, yhteistyö laulajan ja pianistin välillä on nautintoa.” Siksi Nykäsen ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, kun Knihtilä pyysi häntä säestäjäkseen Lemin liedkonserttiin.

Illan ohjelmassa on muun muassa Brahmsin vahvoja, saksalaissävyisiä Mustalaislauluja, joissa Knihtilän tumma mezzosopraano pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Niiden vasapainona on luvassa Ravelin Mallarmén runoihin tekemiä värikkäitä ja soljuvia sävellyksiä, jotka Nykänen nimeää illan suosikeikseen. Lisäksi kuullaan Resphigin sävellys Percy Bysshe Shelleyn dramaattisesta goottilaisrunosta, jonka italiankielisen version Il tramonto on kirjoittanut Roberto Ascoli, sekä Mahlerin Friedrich Rükertin runoihin säveltämä laulusarja.

Laulumusiikin ystäville on luvassa tunnelmallinen konsertti täynnä vahvoja tunteita ja tulkintaa. ”Tuija on upeaääninen, kansaivälisen tason laulaja, jota kannattaa tulla kuuntelemaan”, Jukka Nykänen kehuu. Ja kuulemisen arvoinen on ilman muuta myös pianon ääreen istuva Nykänen itse.

Nykästä Lemille houkuttelevat toki muutkin kuin musiikilliset arvot: ”Särää täytyy tottakai tulla myös syömään.”

Liedkonsertti Liedin lämmössä Lemin kirkossa lauantaina 29.7. kello 19

Lemin musiikkijuhlat alkavat Chydeniuksella ja päättyvät Chydeniukseen

Jussi Chydenius

Lemin uuden laululavan avajaisia vietetään keskiviikkona 26. heinäkuuta. Avajaisissa kuullaan Jussi Chydeniuksen varta vasten tilaisuuteen säveltämä teos Laulu ja elämä. Laulun sanat ovat Uuno Kailaksen runosta vuodelta 1931. Kantaesityksestä vastaa korkean tason kvartetti: Tuija Knihtilä, Niina Keitel, Jussi Myllys ja Jouni Kokora.

”Laulussani pyrin samaan aikaan pienimuotoiseen herkkyyteen ja suureen, ajattomaan ilmaisuun, joka korostaisi Kailaan runon sanomaa: laulua on kuultavissa niin maassa, meressä kuin ilmassakin, se pitää vain voida kuulla, olla avoinna”, Chydenius pohtii. Lemille säveltäjä kertoo halunneensa tuoda silti ennekaikkea juhlavan ja riemukkaan teoksen: ”Valitsin lauluni sävellajiksi D-duurin – se on mielestäni kaikista sävellajeista positiivisin!”

Laululavan avajaisten ohjelmaan kuuluu myös musiikkiesitys, jossa juhlien taiteellinen johtaja, mezzosopraano Niina Keitel laulaa kaikkien lavan rahoitukseen ja talkootöihin osallistuneiden nimet. Lemin musiikkiyhdistyksen alulle panemassa hankkeessa onkin ollut mukana suuri joukko
säätiöitä, yrityksiä, yhdistyksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä – lava on kaikkien näiden tahojen yhteinen saavutus.

Uusi laululava on rakennettu sata vuotta sitten samalla paikalla seisseen lavan mallin mukaiseksi. Uuden vuosituhannen tarpeisiin on varauduttu kuitenkin puukuoren alla olevalla vankalla metallirungolla ja lavalle hankitulla sähköliittymällä, joka mahdollistaa myös valaistuksen ja äänentoiston, kun sellaisia tarvitaan.

Lemin musiikkijuhlat käynnistyvät toden teolla lavan avajaisia seuraavana päivänä eli torstaina. Avajaiskonsertissa Lemin kirkossa kuullaan Verdin Requiem. Jussi Chydenius palaa estradille juhlien päätöspäivänä sunnuntaina, jolloin Lemin koulukeskuksen viihdekonsertissa esiintyy 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä lauluyhtye Rajaton.

Avajaisjuhla Lemin laululavalla keskiviikkona 26.7. kello 18, vapaa pääsy.

Musiikkijuhlille tukea Etelä-Karjalan kulttuurirahastolta

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto on myöntänyt Lemin musiikkijuhlille 10 000 euron apurahan kesän 2017 juhlien järjestämiseen.

Etelä-Karjalan rahasto myöntää apurahoja eteläkarjalaisille tieteen- ja taiteenharjoittajille sekä Etelä-Karjalassa suoritettavaa tai siihen kohdistuvaa tieteellistä tai taiteellista työtä varten.

Imatran teatterissa järjestetyssä tilaisuudessa Lemin musiikkijuhlien apurahaa vastaanottamassa musiikkiyhdistyksen ja Lemin kunnan edustajina Eeva Arvela (vas.), Juha Junnonen, Kati Buuri, Eija Sinkko, Pirjo Nykänen ja Jussi Stoor.

Kaija Lankia toiminnanjohtajan sijaiseksi

Lemin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Eija Räisänen on toistaiseksi sairauslomalla. Musiikkijuhliin ja Laululavaan liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä vs. toiminnanjohtaja Kaija Lankiaan, info(at)leminmusiikkijuhlat.fi, puh. 040 197 2460.

LEMIllä JUHLITAAN lEMIN lAULULAVAA VUONNA 2017!

Lemin Musiikkiyhdistyksellä on ilo ilmoittaa, että Lemille rakennetaan uudelleen
Lemin Laululava alkuperäisen mallin mukaisesti.

Lemin Musiikkiyhdistyksen tavoitteena on vahvistaa seudun
kulttuuritapahtumatarjontaa ja yhteisöllisyyttä rakentamalla alkuperäisen
mallin mukaisesti uudelleen Lemin laululava yhteistyössä Lemin Nuorisoseuran ja
Kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Laululava palveli esiintymislavana vuosina 1911-1930 ja oli silloin erittäin suosittu.
Lemillä ja Etelä-Karjalassa on vahva lauluperinne ja nyt uudelleen rakennettava
Laululava kunnioittaa hienoa perinnettä ja lisää Lemin kunnan asukkaiden välistä
yhteisöllisyyttä nuorista senioreihin laululavan suunnittelusta osin
talkootyönä tehtävään rakentamiseen ja Laululavan käyttöön asti.

Lemin musiikkijuhlien lisäksi lava toimii Lemin ja koko Etelä-Karjalan
laulukulttuurin maamerkkinä ja palvelee esiintymispaikkana koko alueen kulttuuri-
ja tapahtumatoimijoita. Hanke toteutetaan 01.08.2016-31.12.2017 välisenä
aikana.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 100 400 €, josta julkinen tuki on 50 200 €
(EU+Valtio 40 160 €, kuntaraha 10 040 €) ja yksityinen rahoitus 50
200 € (yks. raha 27 160 € ja talkoot 23 040 €).

Rahoittajana on Leader Länsi-Saimaa ry.

Hanke on käynnistynyt.