40. Juhlavuosi 2023

 

Etelä-Karjalan pitkäaikaisin musiikkitapahtuma Lemin musiikkijuhlat täytti kesällä 2023 vuonna 40 vuotta! Vuosiin mahtuu runsas määrä rakkaita ja valoisia muistoja, tähtihetkiä ja unohtumattomia konserttielämyksiä. Toki välissä vilahtaa myös taloushuolien ja koronapandemian tummentamia sävyjä. Kaiken keskellä on kuitenkin säilynyt eräs musiikkijuhlien arvokkaimmista asioista, kylähenki ja yhdessä tekemisen perinne. Ilman vapaaehtoisten lukemattomia työtunteja ei musiikkijuhlia olisi voitu kertaakaan järjestää.

Musiikkijuhlilla on esiintynyt vuosikymmenien aikana satoja maamme eturivin muusikoita ja samalla myös nuoria, uraansa aloittelevia artisteja. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kohtaamisille ja nuorille muusikoille tilaisuuden oppia kokeneemmilta kollegoiltaan. Yleisölle konsepti tuo tarjolle raikkaita tulkintoja ja elämyksiä, joita kokeakseen olisi tavallisesti matkattava vähintään pääkaupunkiseudulle saakka, usein jopa kauemmas Eurooppaan. Nyt nämä korkeatasoiset kulttuurielämykset ja esiintyjät ovat Lemillä kaikkien kuultavissa.

Kiitämme lämpimästi ensimmäisistä 40 vuodesta kaikkia musiikkijuhlilla esiintyneitä taiteilijoita, musiikkiyhdistyksen aktiiveja, taiteellisia johtajia, toiminnanjohtajia ja talkoolaisia. Suuri kiitos kuuluu myös rahoittajille ja sponsoreille ja yhteistyökumppaneille. Ja se kaikkein suurin kiitos, se kuuluu yleisölle, teitä varten musiikkijuhlat on tehty!

 

Musiikkijuhlien alkutaipaleelta

Viulisti ja viulunsoiton opettaja Maarit Kirvessalo musiikinopiskelija-ystävineen piti ensimmäisen klassisen musiikin konserttinsa Lemillä kesällä 1984. Onnistuneen konserttitoiminnan seurauksena kirkkoherra Lintusen ja opettajapariskunta Järvisen yhteisen palaverin jälkeen todettiin, ettei tällainen konserttitoiminta saanut jäädä tähän ja 7.11.1984 päätettiin perustaa Lemin Musiikkiyhdistys ry huolehtimaan tapahtuman jatkuvuudesta.

Yhdistys rekisteröitiin 1985. 1990-luvun vaihteessa Lappeenrannan kaupunki lähti rahoittamaan Musiikkijuhlia, joiden nimeksi tuli Lemi–Lappeenranta Musiikkijuhlat. Tavoitteena oli ollut tarjota taiteellisesti, elämyksellisesti ja kasvatustieteellisesti korkeatasoisia musiikkitapahtumia Etelä-Karjalan alueella.

Seuraavina vuosina kamarimusiikkitapahtuma levisi naapurikuntiin, mutta keskeisenä konserttipaikkana säilyi Lemin akustisesti erinomainen puukirkko, jossa koettiin monia musiikillisia juhlahetkiä. Musiikkijuhlien esiintyjinä kuultiin lahjakkaita kotimaisia ja ulkomaisia muusikoita. Nuorille muusikoille Musiikkijuhlat antoivat esiintymisareenan sekä koulutusta, joka oli mestarikurssien muodossa alusta alkaen tärkeä osa juhlien ohjelmaa. Kirvessaloa seurasi taiteellisena johtajana sellisti Matti Rousi, ja vuonna 1990 televisioitiin Lemin kirkosta Musiikkijuhlien konsertti suorana lähetyksenä.

Kun Musiikkijuhlat kasvoivat, tuli talouteen paineita, eivätkä lipputulot kattaneet menoja. Taiteellisten johtajien kunnianhimo ja idearikkaus kasvattivat kustannuksia, kun Etelä-Karjalaan tuotiin nimekkäitä esiintyjiä. Aika oli taloudellisesti vaikea.

Nykyisin musiikkijuhlat on vakiinnuttanut asemansa oleellisena osana Etelä-Karjalan kulttuuritarjontaa. Tapahtuma on säilynyt yhteisöllisenä ja taiteelliselta tasoltaan korkeatasoisena. Kulttuurialan rahoitus ontuu tällä hetkellä maanlaajuisesti ja erityisesti koronapandemia aiheutti vakavia haasteita koko tapahtuma-alalle. Lemin musiikkijuhlat selvisi koronavuosista pienin vaurioin. Siitä kuluu suuri kiitos rahoittajillemme ja uskolliselle yleisölle, jonka toivomme palaavan runsain joukoin katsomoon nyt, kun se taas on mahdollista. On yhteisen juhlan aika.

Uusi historiikki nyt luettavissa

Kaija Lankia on koonnut yhteen Lemin musiikkiyhdistyksen historiaa 40 vuoden ajalta. Voit tutustua historiikkiin täällä

 

 

 

Lemin musiikkijuhlat