Vaskien sointi värittää tutut virret

2.7.2018

Lemi on tunnettu virsilauluperinteestään, ja tänä kesänä Lemin musiikkijuhlilla kunnioitetaan tuota perinnettä torstai-illan virsikonsertilla. Konsertin huippusolisteja, sopraano Mari Paloa ja bassobaritoni Jouni Kokoraa, säestää Lohjan kaupunginorkesterin vaskiseitsikko Martina Simolan johdolla. Simolan lisäksi seitsikkoon kuuluvat Sanna Vuorinen, Anniina Karjalainen, Tatu-Pekka Paukkunen, Erkki Ylimäki, Mikko Sinivalo ja Ari-Pekka Kujala.

Vaikka vaskiryhmille ei juuri valmista materiaalia ole tarjolla, Martina Simola kertoo pyrkivänsä siihen, että hänen ryhmällään olisi joka kaudella jokin seitsikko- tai kvintettiprojekti. Lohjalaiset ovat aiemmin tarttuneet esimerkiksi 1950–60-luvun iskelmiin, Olavi Virran ja Laila Kinnusen tuotantoon. Luottosolistina on toiminut Juha Hostikka. Myös virsisovituksia on tehty ensimmäisen kerran Hostikan kanssa.

Lemillä konsertin ohjelmistoon on kerätty eri ikäryhmien suosikkivirsiä. Kantavana ajatuksena on ollut koota sellainen konsertti, jonka Simolan omat, iäkkäät vanhemmat haluaisivat kuulla. Virsien sovitukset ovat neljän taitavan sovittajan käsialaa: Peter Gransin, Erkki Ylimäen, Samppa Leinon ja Jukka Linkolan.

– Virret kuullaan vähän uudelleensovitettuina, mutta ei kuitenkaan liian moderneina. Vanhan virren henki on pyritty säilyttäämään, Simola vakuuttaa.

Simola vertaa vaskiseitsikon sointia matalalta soiviin urkuihin:

– Sointi on sellainen vaatimaton, mutta samalla muhkea ja raikas.

Konsertin solistit Mari Palo ja Jouni Kokora ovat Martina Simolalle tuttuja etenkin oopperaprojekteista. Yhteistyö on sujunut mukavasti, ja Simola on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Luvassa on lämminhenkinen ilta, jossa myös kuulijat pääsevät laulamaan parin yhteislaulun verran.

Myös yleisöistä tärkein on valloitettu:

– Äiti ainakin tykkää.

Ja varmasti isäkin.

Virsikonsertti Suomalainen rukous Lemin kirkossa torstaina 26.7. klo 19.