TAITEILIJAT

Mari Palo

Mari Palo on opiskellut laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Sirkka Haaviston johdolla ja vuodesta 1996 Marjut Hannulan oppilaana Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jolta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008. Opintojen jälkeen hän on työskennellyt Hannulan lisäksi Tim Richardsin kanssa. Liedopintoja Palo on harjoittanut mm. Elisabeth Schwarzkopfin, Hartmut Höllin, Mitsuko Shirain ja Ilmo Rannan johdolla. Lappeenrannan laulukilpailussa 1999 Palo sai kolmannen palkinnon sekä Yleisradion erikoispalkinnon ja vuonna 2001 hän tuli toiseksi Merikanto-laulukilpailussa. Mari Palo on konsertoinut useimpien suomalaisorkestereiden solistina mm. Esa-Pekka Salosen, Leif Segerstamin, Mikko Franckin ja Juha Kankaan johdolla. Kotimaan lisäksi Palo on konsertoinut Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa, Japanissa, Unkarissa, Englannissa, Yhdysvalloissa sekä orkesterin solistina että liedlaulajana.

Jouni Kokora

Koulutus Sibelius-Akatemia ja Karlsruhen musiikkikorkeakoulu, musiikin maisteri. Laulanut 80 eri oopperaroolia eri puolilla maailmaa, kiinnitykset Nürnbergin oopperan solistikunta ja Pforzheimin oopperan solistikunta . Vierailut mm. Pariisin Bastiljin ooppera, Nürnbergin ooppera, Saarbrücken, Bremen, Mannheim, Kiel, Innsbruck, Peking, Viron Kansallisooppera, Suomen Kansallisooppera, Savonlinnan Oopperajuhlat sekä Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Porin oopperat. Tänä kesänä häntä kuullaan Lemin musiikkijuhlien lisäksi mm. Savonlinnan oopperajuhlien Patarouvassa.

Samuli Taskinen

Samuli Taskinen on Lappeenrannasta kotoisin oleva bassobaritoni, joka tällä hetkellä on kahden vuoden studiokiinnityksellä Berliinin Komische Operissa. Samuli on esiintynyt Suomen Kansallisoopperan Shostakovitsh-tuotannoissa sekä useiden suomalaisten orkestereiden solistina. Opintonsa hän on suorittanut Sibelius-Akatemialla Sirkka Parviaisen johdolla. Samuli on vuoden 2017 kansainvälisten Hans Gabor Belvedere- ja Klaudia Taev -kilpailujen semifinalisti, sekä vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailujen ja 2015 Kangasniemen laulukilpailujen finalisti ja erikoispalkinnon saaja.

Sanna Iljin

Sanna Iljin on Sibelius-Akatemialla opiskeleva konserttipianisti, joka on esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona ympäri maailmaa, mm. Berliinin filharmonialla. Lisäksi Sanna Iljin on Timo Mustakallio-kilpailussa kesällä 2017 palkittu sopraano, ja lauloi Jyväskylän Oopperassa Carmenissa debyyttinsä Frasquitan roolissa vuoden alussa.

Samuli ja Sanna konsertoivat venäläisen musiikin parissa elokuussa myös Helsingissä. Heitä duona yhdistävät huono huumori, tummasävyinen musiikkimaku ja rakkaus pullaan.

Niina Keitel

Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, mezzosopraano Niina Keitel on kysytty solisti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Noin 50 oopperaroolin lisäksi hän laulaa liediä sekä orkesterien solistina. Kuluneella kaudella hän on esiintynyt mm. Tokyo Metropolitan Symphony Orchestran sekä Bellas Artesin oopperan solistina Mexico Cityssä. Lisäksi hän on laulanut Carmenin nimiroolia Bonnissa, Saksassa. Suomessa häntä kuultiin Sibeliuksen Kullervossa RSO:n solistina itsenäisyyspäivänä sekä useissa rooleissa Kansallisoopperassa. Savonlinnan oopperajuhlilla hän vierailee säännöllisesti. Kansainvälisistä vierailuista mainittakoon Pariisin ooppera, Frankfurtin ooppera, Tanskan kuninkaallinen ooppera, Bellas Artes/ Mexico city, Bonnin ooppera, Daegun Oopperajuhlat Etelä-Koreassa, Heidelbergin ja Luzernin oopperat ja Münchenin Biennale.

Jussi Myllys

Tenori Jussi Myllys esiintyy monipuolisesti niin ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajana. Sibelius-Akatemian opintoja seurasi vuosi vaihto-opiskelijana Berliinissä, jonka jälkeen hän sai solistikiinnityksen Frankfurtin Oopperaan vuosiksi 2006-2009. Sittemmin hän on kuulunut Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.

Myllys on vieraillut mm. Geneven, Napolin ja Pariisin oopperoissa, Baijerin Valtionoopperassa Münchenissä, Berliinin Komische Operissa, Dresdenin Semperoperissa, Edinburghin Festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Hän on esiintynyt useiden tunnettujen kapellimestareiden johdolla, kuten Kent Nagano, Daniele Gatti, Esa-Pekka Salonen, Adam Fischer ja Zubin Mehta.

Konsertti- ja oratoriolaulajana Jussi Myllyksen laajaan ohjelmistoon kuuluvat mm. Bachin passioiden Evankelistat, Haydnin Luominen, Verdin Requiem ja Mahlerin Das Lied von der Erde, jonka kamarimusiikkiversion hän on myös levyttänyt.

Markus Suihkonen

Basso Markus Suihkonen (s. 1993) aloitti lauluopinnot Tom Nymanin johdolla. Syksystä 2013 lähtien hän on opiskellut Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jossa hänen opettajinaan ovat toimineet Petteri Salomaa ja Jaakko Ryhänen. Suihkonen on täydentänyt opintojaan Mika Kareksen opissa ja osallistunut mm. Martin Katzin ja Dorothy Irvingin mestarikurssille.Suihkonen sai ensimmäisen palkinnon vuoden 2015 Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Samana kesänä hänestä tuli Martti Talvela -säätiön stipendiaatti. Alfred Kordelinin ja Selim Eskelinin säätiöt ovat tukeneet Suihkosen lauluopintoja ja -uraa.

Seppo Murto ja Dominante

Dominante on vuonna 1975 perustettu Aalto-yliopiston sekakuoro, joka tunnetaan kunnianhimoisena suomalaisen kuoromusiikin edelläkävijänä. Dominante tunnettiin alkuvuosinaan Polyteknikkojen kamarikuorona, ja nykyisinkin yli kuudenkymmenen laulajan kokoonpanosta suuri osa opiskelee tai on opiskellut Otaniemessä.

Dominanten ohjelmistoon mahtuu kaikkea 1500-luvun musiikista upouusiin kuoroteoksiin. Suomalainen moderni musiikki on ollut eräs tärkeimmistä painopistealueista. Dominante tunnetaan kuulaasta sointiväristään, laajoista ulkomaankiertueistaan, kunnianhimoisista kantaesityksistään sekä pilkkeestä silmäkulmassa. Korkean tason lisäksi Dominanten suhdetta musiikkiin leimaavat ilo ja nuorekkuus. Dominante-henki pitää laulajien hymyt korvissa, eikä olekaan ihme, että kuoroon kuuluu jo yli 20 vuotta mukana laulaneita henkilöitä.

Seppo Murto (s. 1955) on toiminut Dominanten taiteellisena johtajana vuodesta 1981 lähtien, joten kuoron musiikillinen linja on saanut kehittyä yhtenäisenä alkuajoista tähän päivään. Murto on suurella sydämellä tehnyt Dominantesta kansallisella tasolla huippukuoron, jonka maine on kiirinyt jo kaikille mantereille.

Dominanten johtamisen lisäksi Seppo Murto opettaa Sibelius-Akatemiassa, toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikkona sekä luotsaa kuoroja Viva Vox ja Murtosointu. Murto on suorittanut Sibelius-Akatemiassa urkujensoiton ja kuoronjohdon diplomitutkinnot. Hän on johtanut monia Suomen eturivin kuoroja ja orkestereita, ja lisäksi toiminut Suomen kuoronjohtajat ry:n puheenjohtajana ja KuoroEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.

Tessa Virta Duo

Tessa Virta on suomalainen pianisti ja laulaja. Hän on johtanut omaa orkesteriaan vuodesta 1990 konsertoiden ja esiintyen erilaisissa tapahtumissa. Omien esiintymisten lisäksi Tessa Virta on tullut tunnetuksi eturivin artistien yhtyeistä orkesterinjohtajana sekä hän on tehnyt sävellyksiä ja sovituksia big bandeille, sinfoniaorkestereille, lauluyhtyeille, teatteriesityksiin sekä useille eri kokoonpanoille. Ensimmäisen oman konserttikiertueensa Virta järjesti vuonna 2003 ja esikoisalbuminsa Um Poeta hän julkaisi vuonna 2004. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius Akatemian Jazz-osastolta vuonna 2006 pääaineenaan piano.

Lemillä Tessa Virta sekä kontrabasisti Olli Peuhu svengailevat tunnettujen, jazzahtavien sävelmien tahdissa.

Mimie Moore

Mimie Moore on keväällä 2013 perustettu yllätyksellinen naistrio. Yhtyeen tavoitteena on luoda konstailematonta musiikkia, joka tuntuu hyvältä niin itsestä kuin yleisöstäkin. Trio säveltää ja esittää musiikkia, joka leikittelee villisti ja häpeilemättömästi tunnelmilla, kornejakaan sävyjä kaihtamatta. Runsaan mehevät stemmalaulut jylisevät huumorin ja vakavuuden kaikilla asteilla, soittimet vaihtuvat tiuhaan ämpäribassosta harmonikkaan, pyykkilaudasta ukuleleen. Koskaan ei voi olla varma, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kaikkea tätä säestää rento ja erinomaisen lämmin ilmapiiri.

Elina Brooks: laulu, ämpäribasso, piano, kitara, kazoo
Salla Markkanen: laulu, cajon, djembe, pyykkilauta, piano, kazoo
Saana Trygg: laulu, harmonikka, ukulele, kellopeli, kazoo

Jukka Nykänen

Pianisti, säveltäjä, sovittaja Jukka Nykänen (s. 1976 Helsingissä) aloitti pianonsoiton opinnot vuonna 1985 Espoon musiikkiopistossa Kata Nummen oppilaana ja jatkoi niitä myöhemmin Sibelius-Akatemissa Teppo Koiviston johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi v. 2004 ja piti ensikonserttinsa v. 2006. Mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Konstantin Bogino, Matti Raekallio, Liisa Pohjola, Pascal Devoyon ja Eero Heinonen.

Nykänen on työskennellyt kamarimuusikkona, liedpianistina, kapellimestarina; teattereissa, orkestereissa, Kansallisoopperassa, radiossa ja tv:ssä. Pianistina hänen erityisalaansa on improvisatoriset sovitukset.